Ce este albirea dentara?

Albirea dentara este o procedura folosita in stomatologie in general, iar in cosmetica dentara in mod special.
Cauzele care produc colorarea dintilor sunt legate de:

  •     Varsta – odata cu inaintarea in varsta dintii se inchis la culoare,datorita modificarii structurii smaltului care devine mai putin poros
  •     Alimentatie – consumul frcvent de alimente si bauturi colorate favorizeaza colorarea dintilor
  •     Tratamentul cu anumite antibiotice (tetraciclina) sau cu fluor in exces – determina aparitia petelor pe dinti
  •     Diverse obiceiuri: fumatul
  •     Diverse traume la nivelul dintilor care duc la necroza pulpei dentare
  •     Tratamente stomatologice incorecte

Abirea dentara nu este o practica moderna. Vechii romani obisnuiau sa foloseasca urina pentru albirea dintilor. Gelul de albire a fost folosit pentru prima data in 1884 si de la acea data si pana in prezent nu s-a inregistrat niciodata un caz de distrugere a structurii dentare din cauza lui.
Produsele de albire sunt pe baza de peroxizi: peroxid de carbamida si peroxid de hidrogen. Substanta activa care produce reactia de albire este peroxidul de hidrogen. Gelurile pe baza de peroxid de carbamida in prezenta apei se transforma in peroxid de hidrogen si uree.
Reactia chimica este una de oxidare: peroxidul de hidrogen patrunde printre porozitatile smaltuilui si degradeaza moleculele de culoare din dentina. Astfel, prin transparenta smaltului , dintele apare mai alb, datorita decolorarii dentinei. Acesta este procesul de albire.


Tehnologia Beyond

Avand in spate ani de studii si cercetari, compania Beyond a creat cel mai avansat echipament pentru albirea dintilor de pe piata, care produce rezultate excelente si rapide, in conditii de siguranta maxima.
Gelul de albire folosit este pe baza de peroxid de hidrogen iar activarea lui se face de catre o sursa de lumina. Lampa Beyond opereaza cu o sursa puternica de lumina halogen filtrata prin peste 13 500 de fibre optice. Filtrarea finala se face prin 2 lentile optice,avand fiecare peste 30 de staturi de fibra optica cu protectie. Lumina UV periculoasa este complet indepartata in urma filtrarii, astfel rezultand o lumina rece, albastra, cu o lungime de unda uniforma si constanta care poate realiza albirea intr-un timp de doar 30 minute. Dintii se albesc intre 3-8 nuante, pana la albul natural.


Acceleratorul Beyond Polus

Clinica stomatologica dr. Nicoleta Miron este singura clinica din Bucuresti care are in dotare ultima tehnologie Beyond de albire a dintilo, acceleratorul Beyond Polus. Acesta este un sistem de albire pentru uz “in office” care activeaza gelul pe baza de peroxid de hidrogen. Albirea se produce in urma aplicarii substantei de albire pe parcursul a 3 sesiuni cu durata de 10 minute fiecare. Sistemul este multifunctional:

 1.     1.    combina lumina halogen cu cea LED (LightBridge technology) pentru albirea ambelor arcade dentare
 2.     2.    contine un dispozitiv de albire tip SPOT pentru albirea unidentara (a unui singur dinte)
 3.     3.    contine un dispozitiv tip LED pentru polimerizarea (intarirea) protectorului gingival

Are avantajul de a putea fi alese 3 intensitati de lucru: usor, normal si intens in functie de particularitatile fiecarui caz in parte.
Pe langa tehnologia Beyond de filtrare, acceleratorul Polus prezinta:

 1.         un ecran tip TOUCH de unde se monitorizeaza timpul de lucru, intensitatea luminii, inaltimea bratului ce are conul de lumina
 2.         o telecomanda WIRELESS pentru pacient care are un buton de urgenta CALL(sonerie), un buton pentru pauza si un buton pentru continuarea ciclului de albire dupa momentul de pauza

Cea mai prestigioasa revista de stomatologie din SUA, “The Dental Advisor” a premiat cu 5 stele (maxim) acest produs ca fiind “Top Whitening System” si “Editor’s Choice” in urma review-urilor efectuate. Mai multe detalii puteti gasi aici.


Procedura de albire a dintilor • Pasul 1:
  Medicul dentist va discuta foarte detaliat cu dvs toate aspectele legate de procedeul de albire, precum si despre asteptarile si temerile dvs legate de aceasta procedura . Se efectueaza o consultatie stomatologica in urma careia se va face o evaluare a statusului dentar, si se vor stabili pasii urmatori in situatia in care sunteti apt pentru aceasta procedura. Albirea se recomanda pacientilor fara hipersensibilitate, cu o calitate buna a smaltului, care nu prezinta leziuni carioase netratate si doar dupa efecutarea unui detartraj si periaj profesional. In aceasta faza se ia culoarea dintilor pentru a putea compara rezultatele inainte si dupa albire. Se fac si fotografii document.
 • Pasul 2:
  Albirea propriu-zisa debuteaza prin aplicarea unui balsam pentru buze, apoi al unui departator de obraz flexibil si al unui camp de protectie in jurul gurii. Pacientul este rugat sa-si puna ochelarii speciali de protectie.
 • Pasul 3:
  Va fi aplicata o bariera gingivala de protectie, asemanatoare cauciucului, care izoleaza dintele de contactul cu substanta de albire.
 • Pasul 4:
  Medicul dentist desface seringa cu gelul de albire Beyond si il aplica pe dinti, acoperind suprafta fiecarui dinte, pe ambele arcade. Daca este vorba de albirea unui singur dinte, gelul se aplica strict pe dintele care trebuie albit.
 • Pasul 5:
  Lampa de albire Beyond Polus va fi asezata in fata dvs, aproape de gura si va fi programata la timpul de 10 min si intensitatea dorita. Acest pas va fi repetat de 3 ori. Vi se va inmana o telecomanda prin care puteti semnala orice nevoie de asistenta sau orice disconfort.
 • Pasul 6:
  Dupa terminarea celor 3 cicluri, se aspira substanta de albire de pe dinti, se indeparteaza bariera gingivala. Medicul reia culoarea dintilor, face poze. Veti fi uimit de diferenta!

Alte metode de albire

Exista pe piata la ora actuala o larga gama de produse pentru albire fie ele profesionale, fie comerciale. Locurile in care puteti efectua albirea pot fi: acasa, in cabinetul stomatologic, in saloanele de infrumusetare si mai nou in kiosk-urile din mall-uri.

    1.     Albirea la domiciliu se poate face in doua moduri:

 •                 Cu produse comerciale: geluri, gume de mestecat, solutii, paste de dinti, white strips. Pastele de dinti indeparteaza doar petele extrinseci aflate pe suprafata dintelui, neavand puterea de a actiona in profunzime. Benzile si gelurile de albire procurate din supermarket au in componenta lor peroxid de carbamida in concentratie mica. Se aplica in general de 2 ori pe zi timp de 14 zile. Efectele lor de albire sunt limitate si nu se compara cu albirea efectuata cu produse profesionale sub supravegherea specialistului. Sunt folosite cu eficienta mai mare in mentinerea rezultatului de albire.
 •                 Cu produse profesionale: dupa efectuarea consultatiei si a igienizarii dintilor, medicul dentist poate recomanda niste geluri cu uz pentru acasa. . Aceste geluri se aplica in niste conformatoare de plastic(gutiere) facute in laboratorul de tehnica dentara in urma unei amprente luate de medical stomatolog. In functie de concentratia substantei de albire(10-16%) pacientul aplica singur pe dinti gutiera cu gel de la 6-8 ore timp de 7-14 zile. Efectul albirii dentare dureaza intre 6 luni – 3 ani, in functie de metoda aleasa, igiena pastrata si de alimentele consumate pe aceasta perioada. Tratamentul presupune efectuarea numarului necesar de sedinte de albire pana la obtinerea efectului dorit. Pentru o mentinere cat mai lunga a culorii obtinute se pot face sedinte de intretinere mai scurte (15 min) in cabinet o data la 6 luni sau se foloseste metoda de albire la domiciliu. Sunt indicate de asemenea o igiena riguroasa, o pasta de dinti cu efect albire, controalele periodice si detartaj dentar o data la 6 luni (in cazul in care este necesar).

    2.     Albirea in cabinet care poate fi si ea de mai multe feluri:
 •                 in gutiere – foloseste un gel de albit in concentratie mare, sedinta dureaza in jur de o ora iar pentru rezultate evidente avem nevoie de 2-3 sedinte efectuate la distanta de 2 zile intre ele
 •                 fara gutiere ,folosind un gel in concentratie de 38% si protector gingival aplcat in serii de 2-3 sesiuni a 10-15 minute fiecare.
 •                 fara gutiere, folosind un gel pe baza de peroxid de hidrogen care este activat de o sursa de lumina LED sau de o lumina cu raze UV(ultraviolete) si protector gingival. Albirea se face pe parcursul unei singure sedinte. Tratamentul este realizat sub controlul medicului si veti fi permanent supravegheat.

    3.     Albirea in saloanele de infrumusetare si kiosk-uri se face cu aparate care activeaza gelul de albire, in general tehnologie LED, dar si UV. Actiunea acestor sisteme este mai slaba decat a celor de uz professional. Gelurile de albire au si ele deasemenea concentratia mai scazuta de peroxizi.

Metodele de albire descrise nu au acceasi eficienta si siguranta, ele diferind in functie de produsul ales,concentratia substantei de albire si metoda folosita. Comparatia intre ele o gasiti AICI.

Comparatia intre diferitele sisteme de albire

Diferitele tipuri de albire, dau rezultate variabile in functie de tipul si concentratia substantei de albire, precum si de felul in care substanta este activata.

 • Dintre produsele de albire folosite acasa amintim:
      1.    pasta de dinti: singurul efect al acesteia este de a indeparta coloratiile de pe suprafata dintilor. Albirea profesionala, executata in cabinet, poate schimba nuanta dintilor de la 3 la 8 nuante
      2.    benzile si gelurile de albire contin ca si substanta activa peroxid de carbamida. Se folosesc pe o perioada intre 6-15 zile cateva ore pe zi. Gelurile se pun in gutiere care se aplica apoi pe dinti. Rezultatele nu sunt multumitoare. Pot produce sensibilitate dentara si chiar arsuri si iritatii ale mucoasei si gingiilor, modificari ale fluxului salivar. Cel mai ades se folosesc pentru mentinerea rezultatului albirii profesionale. Asigurati-va ca pentru mentinere consultati sfatul unui specialist.
 • Albirea profesionala se face de catre dentist in urma unui consult minutios si a unei discutii cu pacientul.
  Substantele de albire sunt pe baza de peroxizi: de carbamida (in concentratie mai mare) si de hidrogen. Gelurile cu concentratie mai mare in peroxid sunt aplicate in gutiere si dau un rezultat mai bun de albire decat gelurile aplicate tot in gutiere, dar acasa. Efectul caustic asupra gingiilor este mai mare. Se pot aplica si direct pe dinte, impreuna cu un protector gingival, in 2-3 sesiuni a cate 10-15 minute, albirea facandu-se intr-o singura sedinta. Rezultatele de cele mai multe ori nu sunt satisfacatoare, pacientul dorind si continuarea albirii acasa. Riscul este destul de crescut aparitie a hipersensibilitatii dentare.
  Ultimele tehnologii de activare a substantei de albire folosesc energia produsa de o sursa de lumina: fie LED, fie lampa cu halogen. Studiile clinice au aratat ca lumina tip halogen este sursa cea mai buna pentru obtinerea unui rezultat optim.
          Conform ultimelor studii, se pare ca sistemele tip LED nu sunt atat de eficiente pe cat s-a crezut. Exista multe tipuri de sisteme LED care sunt foarte greu de deosebit intre ele. Ar fi bine cand va hotarati sa faceti albirea sa va adresati unor profesionisti. Acest gen de aparate este folosit mult in saloanele SPA si kiosk-urile din mall. Rezultatul albirii este indoielnic.
          Sistemele traditionale cu UV pentru albirea dintilor incorporeaza o sursa de caldura (sau un produs similar) pentru a accelera procesul de oxidare. Lampile de albire care emit caldura nu filtreaza lumina ultravioleta periculoasa. Dezavantajele acestei metode de tratament sunt simptomele adverse, incluzand mancarime si iritare a pielii, iritarea gingiilor, arsuri usoare si expunere la radiatii ultraviolete.

  Lampile de albire laser de la Beyond sunt construite pentru a evita aceste probleme. Procedura Beyond de albire este mutl mai confortabila pentru pacient. Lumina ultravioleta periculoasa este complet indepartata prin sistemul de filtrare, ramanand doar o raza concetrata de lumina rece in spectru albastru. Albirea dintilor este astfel sigura. Deasemenea procedura se face sub protectie gingivala, gingiile fiind protejate de efectul caustic al peroxidului. Este singura metoda care ofera rezultate multumitoare intr-o singura sedinta si cu o siguranta maxima pentru pacient.


Siguranta albirii cu tehnologia Beyond

Din 1884 de cand s-a folosit prima oara substanta de albire pe baza de peroxizi, nu s-a semnalat niciodata nici un caz de afectare a structurilor dentare.

Studiile clinice asupra produselor si a lampilor Beyond facute in vivo si in vitro pe parcursul a multi ani includ ratele de eficacitate, reactiile smaltului, sensibilitatea post-tratament si efectul asupra dintilor. Aceste teste cat si recenziile facute au demonstrat siguranta si eficienta. Lampile de albire Beyond beneficiaza de certifiacre europeana,aprobare FDA si certificare ISO9001. Sunt cele mai sigure aparate de albire a dintilor de pe piata internationala.

Gelurile de albire folosite trec prin audituri anuanle efectuate de un corp de notificare german. Ele dau rezultate excelente in albirea dintilor,chiar si in cazurile cele mai dificile, cat si in mentinerea rezultatului. In urma tratamentului oamenii vor experimenta o oarecare sensibilitate Aceasta este o reactie normala si dispare complet dupa aproximativ 24 de ore, cand dentina isi revine complet. Majoritatea oamenilor nu vor simti sensibilitate mai mult de cateva ore.

Gelul de protectie gingivala aplicat de catre specialist elimina riscul de arsura a gingiilor dat de catre peroxid.

Lampa de albire cu raze UV dispune de cel mai inovativ filtru al radiatiilor nocive UV si a razelor infrarosii, nu produce caldura care sa amplifice riscul de hipersensibilitate.

Intrebari despre albire

 • Cine poate beneficia de un tratament de albire a dintilor BEYOND?
  Nu este suficient doar sa-ti doresti dintii albi, ca sa fii un bun candidat pentru albire. Mai trebuie indeplinite anumite conditii:
          Sa ai peste 16 ani
          Sa nu ai carii pe dintii pe care se aplica gelul de albire
          Sa nu ai hipersensibilitate
          Sa ai un smalt de calitate buna
          Sa ai gingii sanatoase, fara inflamatie
          In cazul femeilor, sa nu fii insarcinata sau sa alaptezi
          Sa nu ai alergie sau sensibilate la peroxid
 • Cat de albi vor fi dintii mei dupa albire?
  Rezultatele albirii dintilor pot varia depinzand de natura petelor si de severitatea lor. Tehnologia Beyond va fi adaptata in functie de nevoile dumneavostra si de severitatea petelor colorate. Dintii colorati din cauza tetraciclinei se albesc mai greu. Conteaza si nuanta dintilor, dintii colorati in gri se vor albi mai putin. Sistemul de albire BEYOND va albi dintii dvs. pana la culoarea lor naturala!
 • Toti dintii se albesc la fel de mult?
  Nu toti dintii se albesc la fel de mult. Trebuie sa stiti ca toti dintii se vor albi, doar ca gradul de albire va fi diferit in functie de nuantele lor de baza. Dintii gri se vor albi, dintii neutri se vor albi vizibil, iar dintii galbeni se vor albi cel mai mult.
 • Se pot albi si dintii care au tratament de canal?
  Dintii modificati de culoare din cauza tratamentelor de canal sau dintii necrotici( cu nervul mort) se pot albi prin metoda albirii interne. Se termina tratamentul de canal si se face obturatia definitiva de canal, apoi se lasa in spatiul camemrei pulpare substanta de albire si dintele va fi sigilat pentru cateva zile. Dintele se va albi astfel din interior spre exterior. Se poate face deasemenea si albire din exterior, prin aplicarea substantei pe dinte. Tehnologia Beyond permite efectuarea albirii cu acceleratorul de albire pentru un singur dinte.
 • Imi voi putea albi coronitele,fatetele si obturatiile existente?
  Albirea dintilor se aplica doar dintilor naturali si nu poate schimba culoarea compozitului, portelanului sau fatetelor dentare pe care le aveti.
 • Cat dureaza rezultatele dupa albirea dintilor?
  Rezultatele albirii dintilor variaza de la persoana la persoana, depinzand de regimul alimentar si de stilul de viata. Efectele dureaza in general aproximativ 2 (doi) ani. Tratamente scurte de albire periodice sunt recomandate pacientilor care consuma multa cafea si alimente colorate, precum si produse din tutun.
 • Cat dureaza tratamentul de albire BEYOND?
  In majoritatea cazurilor de albire a dintilor, tratamentul BEYOND dureaza 30 de minute. Cu tot cu timpul necesar medicului dentist pentru pregatirea pacientului, nu e nevoie de mai mult de 45 de minute. Daca pacientul are tartru si inflamatie gingivala, se face intr-o sedinta detartrajul( durata medie 1 ora) si dupa disparitia inflamatiei ( cateva zile) se face albirea intr-o alta sedinta cu durata medie de 45 minute.
 • Este sigura albirea dintilor?
  DA, tratamentul pentru albirea dintilor BEYOND este 100% sigur. Lampile de albire BEYOND contin sisteme avansate de filtrare a luminii care indeparteaza radiatiile UV si caldura, asigurand confort si siguranta depline. De asemenea este redus riscul sensibilitatii dentare dupa tratament.
 • Dupa albire, cum am grija de rezultatele obtinute?
  In primele 24 de ore dupa tratamentul de albire BEYOND, o 'dieta alba' este recomandata. Trebuie sa evitati produsele din tutun si cafea, ceaiurile si sucurile colorate, vinul rosu si mancarurile bogate in coloranti. Nu folositi nici ape de gura/paste de dinti colorate.
 • Cat de repede apar rezultatele albirii?
  Imediat! Nu exista timp de asteptare pentru a vedea rezultatele albiri dintilor. Imediat ce incheiati tratamentul de albire la medicul dvs. dentist, va puteti uita in oglinda (veti fi surprins!). Daca dintii dvs. nu se albesc, medicul are optiunea de a repeta tratamentul sau de a nu va incasa contravaloarea.
 • Este tratamentul de albire a dintilor dureros?
  Este normal sa simtiti usoare sensibilitati dupa tratamentul de albire a dintilor BEYOND, desi multi pacienti nu simt nimic. Sensibilitatea usoara este datorata gelului de albire care ajuta la deschiderea miilor de 'tunele' microscopice ale smaltului, fapt ce permite penetrarea dentinei (dentina este cea care controleaza culoarea fiecarui dinte). Dupa tratamentul de albire a dintilor, aceste 'tunele' au nevoie de inca aproximativ 24 de ore pentru a se inchide complet - in acest timp unii pacienti pot simti o usoara sensibilitate cand respira pe gura rapid sau la consumul de alimente foarte calde si foarte reci. Totusi, majoritatea oamenilor nu vor mai simti la cateva ore de la albirea dintilor nicio sensibilitate. Un foarte mic procentaj pot simti o sensibilitate ridicata si o senzatie de disconfort, insa va trece fara efecte secundare in maxim 24 de ore.
 • Cati oameni isi albesc dintii?
  Multa lume alege sa se bucure de albirea dintilor, mai multa decat va imaginati. Un zambet alb, stralucitor poate face diferenta la propria imagine si la increderea in sine. Studiile arata ca oamenii cu dinti albi zambesc mai des si tind sa stabileasca usor contactul vizual cand sunt intr-o discutie. Tipic, oamenii nu vor observa din prima ca dintii dvs. sunt stralucitori si albi, insa se vor gandi ca aratati foarte sanatos, fara a realiza deseori de unde vine aceasta impresie.